22.11.06

Projecte de recuperació de la llera del Llobregat

En la reunió del passat 22 de novembre de la Comissió del riu Llobregat del Consell de la Sostenibilitat de l'Hospitalet de Llobregat, representants de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i de la Mancomunitat de Municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) van presentar el projecte de recuperació de la llera del Llobregat.

El projecte que executarà l'AMB fins al 2008 inclou dos trams de riu i dues fases d'actuació. El primer tram de riu és el comprès entre el Pont del Diable de Martorell i la riera de Rubí (8 Km) i el segon és el que hi ha entre Sant Joan Despí i el pont de la C-31 a l'Hospitalet (6,5 Km). El tram intermig (entre la riera de Rubí i Sant Joan Despí) quedarà pendent de la finalització de les obres del tren d'alta velocitat. El projecte s'executarà en dues fases de manera que es prioritzaran certes actuacions en els dos trams, de moment només la primera fase té finançament.

En el primer tram, l'actuació més destacada és la recuperació del meandre de can Albareda amb la creació de dos aiguamolls. Pel que fa al segon tram (el que afecta a l'Hospitalet) el projecte preveu la millora dels camins de les motes de les dues ribes, la creació de petits dics artificials que generin meandres, la plantació d'arbres de ribera a les motes amb un sistema de rec per goteig amb aigua procedent de la depuradora del Prat, la realització de petites plantacions de vegetació entre el riu i la mota, la creació d'un pas inundable per creuar el riu damunt del pont de la C-245 (entre Sant Boi i Cornellà) i la creació d'un accés amb una passarel·la des de Sant Boi.

La nostra valoració del projecte és, a grans trets, positiva ja que és un pas important per a la recuperació ambiental del riu Llobregat i les actuacions previstes poden propiciar una auto-regeneració del riu. Malgrat tot, no podem deixar d'estar molt decebuts de què no s'hagi inclòs ni s'hagi contemplat en el projecte el camí d'accés des de l'Hospitalet o la connexió entre l'Hospitalet i el Prat. El projecte inclou altres accessos com una passarel·la que apropa la llera i el nucli antic de Sant Boi o un pas per creuar el riu per damunt de la carretera C-246, en canvi s'exclou l'accés de de l'Hospitalet i la connexió de les dues lleres a l'altura de l'Hospitalet.

Informació als diaris: